Bopriserna stannar upp

Bopriserna har stannat upp. I Storstockholm har villapriserna fallit med 4 procent den senaste månaden, enligt de nya siffrorna från Mäklarstatistik. Det kommande riksdagsvalet kan vara en faktor bakom nedgången i juli.

De glödheta bostadspriserna som oroar Riksbanken har börjat stanna upp i sommar. I hela riket föll priserna på bostadsrätter med 6 procent i juli och med 1 procent på villor.

Men i centrala lägen i storstäderna håller sig priserna ändå stabila. I Göteborg har borättspriserna till och med stigit med 5 procent, enligt den nya sammanställningen från Mäklarstatistik.

Mäklarsamfundets vd Jeanette Gustafsdotter tycker att det är för tidigt att slå fast att de stigande priserna nu bytt riktning, även om stigande räntor och bolånetak talar för en dämpad prisutveckling.

-Jag vill helst se hur de närmaste månaderna utvecklas innan jag talar om ett trendbrott, en månad mitt i sommaren är ingen bra referensmånad, säger Gustafsdotter.

-Men Stockholm brukar vara vägledande för hela riket och där kan man se en nedgång för andra månaden i rad. Så det finns tecken på prisnedgång, säger Gustafsdotter.

I Storstockholm föll borättspriserna med 2 procent i juli medan de steg med 1 procent i centrala Stockholm. I Storgöteborg låg borättspriserna stilla och i Stormalmö sjönk de med 2 procent.

Villapriserna föll med 4 procent i Storstockholm, 3 procent i Storgöteborg men de steg med 1 procent i Stormalmö.

Högre räntekostnader och Finansinspektionens beslut om bolånetak är faktorer som bör ha påverkat bostadsmarknaden. Gustafsdotter tror att osäkerheten inför riksdagsvalet i september kan ha viss betydelse för prisnedgången.

-Det är naturligtvis inte den viktigaste faktorn men om det blir rödgrön seger kan det bli högre fastighetsskatt igen. Det kan betyda att en del människor velat avvakta lite grand, säger hon.

Sten Gustafsson/TT

Närmare 6000 affärer

Mäklarstatistik är ett samarbete mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet. Statistiken baseras på försäljningen av 3 018 bostadsrätter och 2 581 villor under juli 2010, jämfört med juni 2010.

Prisutvecklingen för bostadsrätter baseras på kronor per kvadratmeter. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (köpesumman/taxeringsvärdet). Mäklarstatistiks siffror bygger på cirka 70 procent av den mäklade marknadens bostadsaffärer. All statistik från Mäklarstatistik baseras på köpekontrakt.

Källa: Mäklarstatistik (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista