Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiden rinner ut för häktet

Publicerat onsdag 31 mars 2004 kl 10.31
Fredrik Holmgren, vaktchef på Kronobergshäktet.

Senast vid midnatt natten till torsdag måste Kronobergshäktet i Stockholm ha kommit till rätta med de överbeläggningar som Arbetsmiljöverket reagerat på den senaste veckan.

Mellan tio och tjugo personer måste omedelbart flyttas till andra häkten eller anstalter, och arbetet med att hitta lediga platser pågår nu för fullt, men även på annat håll i landet är det brist på platser i kriminalvården, säger Inga Mellgren, kriminalvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Vi letar över hela Sverige. Jag har kontaktat mina kollegor i alla regioner i hela Sverige och fått tips om platser nerifrån Malmö och Mellansverige. Hittills.

Kriminalvårdsdirektör Inga Mellgren söker häktes- och anstaltsplatser i hela Sverige för att Kronobergshäktet från och med i natt ska klara Arbetsmiljöverkets krav.

Överbeläggning i delar av landet
Mellan tio och tjugo intagna måste flyttas omedelbart för att den akuta överbeläggningen på Kronobergshäktet ska lösas.

Framför allt försöker kriminalvården i Stockholm hitta platser åt de redan dömda som idag tar upp plats på häktet. Men det är svårt eftersom det är överfullt även ute i landet.

- Överbeläggningen är relativ. Det finns delar av landet där man inte har lika hög beläggning som vi har i den här delen av landet och det handlar ju om att försöka hjälpas åt att klara den här beläggningssituationen, säger Inga Mellgren.

Det är en tillfällig nödåtgärd, anledningen till att den inte testats tidigare är att kriminalvården räknat med att de 800 nya platser som ska skapas i Sverige i år skulle räcka. Det gör de inte.

Antalet dömda ökar
Ett hundratal platser redan är klara, men samtidigt har antalet häktade och dömda ökat drastiskt, med 8 procent under årets två första månader.

Det är fortfarande oklart om situationen på Kronobergshäktet hinner att lösas till dess tidsfristen går ut vid midnatt natten till torsdag.

– Jag hoppas att vi åtminstone klarar det akut, men långsiktigt så vet vi inte hur det gå för att det beror ju på tillströmningen av ytterligare häktade, säger Inga Mellgren.

Rasmus Almerud, SR Stockholm
rasmus.almerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".