Undantagslagar hävs i flera provinser i Thailand

Regeringen i Thailand häver nu undantagslagarna i ytterligare tre provinser. Undantagstillståndet infördes efter oroligheterna i våras, då 90 personer dog och 1 900 skadades. Men lagarna kvarstår i bland annat huvudstaden Bangkok.

Undantagslagarna innebär förbud mot möten med fler än fem personer och har gett möjlighet att beordra utegångsförbud, att censurera medier och att hålla personer fängslade utan rättegång.

Beslutet att med omedelbar verkan häva lagarna i de tre provinserna fattades efter ett möte med landets ledande säkerhetsrådgivare och är det senaste steget i en nedtrappning av undantagstillståndet. Det gällde som mest i en tredjedel av Thailand.

Men bland den dryga handfull av landets totalt 76 provinser där undantagslagar fortfarande råder finns också huvudstaden.

Från flera håll har påtryckningar skett gentemot regeringen för att häva dessa lagar även i Bangkok, inte minst från turistnäringen, som menar att denna viktiga sektor av ekonomin tar skada av en oro som undantagstillståndet skapar.

Regeringen å sin sida pekar bland annat på två bombdåd i centrala Bangkok förra månaden, som exempel på att lagarna fortfarande behövs.

Med stöd av undantagslagarna har myndigheterna efter de blodiga sammandrabbningarna i våras arresterat hundratals personer. De har pekats ut som rödskjortor som anser att den sittande regeringen är vald på odemokratiska grunder.

Under protesterna dödades 90 personer, 1 900 skadades, och fortfarande vittnar resterna av det då nedbrända varuhuset Central World, som är ett av Sydostasiens största, om de omfattande oroligheterna.

Anders Wennersten, Bangkok

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista