Intifada skadar Israels ekonomi

Intifada skadar Israels ekonomi Intifadan - det palestinska upproret mot israelerna - har blivit mycket dyrbart för Israel. Konflikten har kostat landet mellan 50 och 70 miljarder kronor visar en ny rapport från Israels riksbank.

Det palestinska upproret har inte bara kostat tusentals israeliska och palestinska liv. Intifadan har också allvarligt skadat den israeliska ekonomin och i de palestinska områdena är ekonomin närmast ödelagd.

Den israeliska riksbanken räknar med att sedan upproret började i september år 2000 och fram till det senaste årsskiftet, har intifadan kostat Israel mellan sex och åtta procent av hela bruttonationalprodukten.

Då har man inte alls räknat med försvarets ordinarie kostnader.

Påverkar konsumtionen
Intifadan har påverkat både investeringar och den privata konsumtionen i Israel. Landet har tvingats lägga stora resurser på säkerhetsskapande åtgärder som fler gränspoliser och skydd av bosättare. Också sjukvården som får ta hand om alla offren för intifadan kostar mycket pengar.

Till det kommer kostnaderna för det av omvärlden starkt kritiserade barriärbygget. Barriären skall hindra palestinier från att olovligen ta sig in i Israel, men den påverkar också ekonomin eftersom barriären försvårar många palestiniers dagliga liv och hindrar dem bland annat från att ta sig till jobbet.

Handeln mellan de palestinska områdena och Israel har också gått ner och det har påverkat inte minst jordbruket.

Skadad export
Också exporten har skadats av upproret. Utländska kunder drar sig för kontakter med Israel och investerare uppfattar Israel som osäkert att satsa på, så länge konflikten med palestinierna pågår.

Allt det här har skapat en tillbakagång i Israels ekonomi. Hög arbetslöshet, höga räntor och minskade socialbidrag har gett många israeler tunnare plånböcker.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista