Brittiska muslimer uppmanas hjälpa polisen

Storbritanniens ledande muslimska organisation ber nu landets alla moskéer uppmana sina församlingar att hjälpa polisen skydda landet mot terrordåd.

Vädjan till moskéerna kommer efter gripandet på tisdagen av åtta terrormisstänkta unga brittiska muslimer, och fyndet av ett halvt ton konstgödsel som kan användas för sprängdåd.

I brevet till Storbritanniens 1 000 moskéer skriver det muslimska rådet att islam kategoriskt förbjuder våld och dödande av oskyldiga och ber landets närmare två miljoner muslimer samarbeta med polisen, vara vaksamma och anmäla sånt som verkar misstänkt.

Muslimska rådet är en paraplyorganisation för moskéer och muslimska föreningar. Rådets ordförande Iqbal Sakrani sade i en radiointervju med BBC på onsdagsmorgonen att moskéerna skall påminna Storbritanniens muslimer om deras plikt som muslimer och som medborgare att hjälpa till och skydda nationen.

Brittiska medborgare
De åtta unga män som greps i Londonområdet på tisdagen är brittiska medborgare av pakistanskt ursprung, alla födda i Storbritannien.

Polis och säkerhetstjänster är övertygade om att de har avvärjt ett planerat terrordåd som kunde ha kostat hundratals liv. Det väcker oro att de misstänkta är till synes vanliga mänskor, med vanliga jobb, från vanliga radhus i Londons kranskommuner.

Chefen för den nationella terroristpolisen var mycket mån om att säga att han vet att den överväldigande majoriteten av Storbritanniens muslimer är laglydiga medborgare som avskyr våld och terror, och att det är individer, inte det muslimska samfundet som står under misstanke.

Fruktar bakslag
Men det muslimska rådet fruktar ett bakslag och en ökad misstro och vill med sitt brev till moskéerna visa att Storbritanniens muslimer är lika måna om nationens säkerhet som alla andra.

Rådet hade planerat en muslimsk manifestation mot våld och terror redan efter sprängdåden i Madrid men gripandena igår gjorde behovet av aktion ännu mer akut.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".