Tysk polis ifrågasätts efter tv-avslöjande

Polisen i delstaten Hessen i Tyskland skakas av en skandal efter att tv-kanalen ARD avslöjat att det var polisen själv som beställde det kokainparti, som tidigare presenterats som det största knarkbeslaget i tysk historia.

– Det som ligger här hade förstört livet för tusentals människor, sade den hessiske inrikesministern Volker Bouffler och pekade på kokainet paketerat i små gula paket när han stolt presenterade Tyskland största narkotikabeslag för ett och ett halvt år sedan.

Vad han inte berättade har nu den tyska nyhetskanalen ARD avslöjat.

Polisen smugglade in kokainet
Polisen hade beställt narkotika, 1,2 ton kokain, direkt från Sydamerika och narkotikan smugglades in via Hamburg i en lastbil lastad med meloner.

Sedan försökte polisen sälja narkotikan på den europeiska marknaden och lyckades få kontakt med en spansk handlare.

Han köpte 600 kilo, betalade 1,4 miljoner euro och greps därefter.

Polisen tog tillbaka sitt eget kokain och presenterade två veckor sedan hela partiet värt 120 miljoner euro på gatan, som det störst kapet i tysk historia.

Får provocera fram brott
Polisen i Tyskland får provocera fram brott. I det här fallet var syftet att spåra knarkhandlare i Europa, men en del jurister hävdar att polisen gått ett steg för långt i det här fallet.

En utredning har nu tillsatts i Wiesbaden i Hessen.

Den politiska oppositionen där talar om den största polisskandalen i tysk historia, medan inrikesministern hävdar att allt har gått rätt till.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".