Avtal med narkomaner ska göra tvångsvård bättre

Tvångsvårdade narkomaner och berörda kommuner ska teckna avtal med varandra. Det handlar om att båda parterna måste lova att uppfylla en rad löften och görs det så får kommunerna rabatt på den dyra vården.

En av institutionerna som deltar i försöksverksamheten är Hornö utanför Enköping, där missbrukare tvångsvårdas. Marianne Sandberg är föreståndare för den öppna avdelningen.

– Min förhoppning är att få in ett mer långssiktig tänkande kring den här allvarliga problematiken, att det blir en bättre samverkan mellan samhällets olika instanser som behövs för att få de här killarna på fötter.

Rädda liv
Allt mer av tvångsvården av missbrukare har kommit att inrikta sig på att rädda liv. Svårt nedgångna människor avgiftas, ibland under flera månader och sedan är vårdtiden över.

Därefter tvistar ofta statliga institutioner, kommunal socialtjänst och även sjukvården/psykiatrin om vem som ska ha ansvaret. Förklaringen är att det är dyrt och ofta svårt att hjälpa en missbrukare.

Treårigt försök
Nu startar Statens Institutionsstyrelse ett försök under tre år. Kommunerna Eskilstuna, Uppsala och Örebro samt ett par stadsdelar i Stockholm deltar, liksom ett par institutioner. Hornö utanför Enköping är alltså med, där tvångsvårdas manliga missbrukare med psykiska störningar.

Försöket innebär bland annat att skriftliga avtal ska tecknas, där både kommunen/socialtjänsten och missbrukarna ska avge löften, säger Marianne Sandberg.

– Jag tror att det är viktigt att gå igenom individuellt vad var och en av klienterna behöver och vad som är rimligt att uppnå i varje enskilt fall. Och att det klart framgår vem som är ansvarig för vad och vad som händer om ansvaret inte uppfylls.

Lova drogfrihet
Klienten/missbrukaren måste sannolikt lova att vara drogfri, men kanske också gå en kurs eller någon behandling, medan kommunen kanske lovar att ordna bostad och sysselsättning. Kontraktet innebär att en långsiktig vårdplan upprättas och en speciell samordnare ska följa arbetet.

10 miljoner kronor per år är avsatt till projektet. De kommuner som tecknar kontrakt kommer också få rabatt på den dyra vården, i en fas blir rabatten 450 kronor per dygn och person.

Johan vill ha jobb
Johans sex månader av tvångsvård är snart slut. Han är drygt 20, säger att han använt droger sedan han var 12. Han vet inte så mycket vad som väntar efter inlåsningen.

– Det vet man aldrig. Man kan inte säga något i förväg. En missbrukare har ju sina beroenden som är svåra att komma över.

Har du någonting att komma ut till, har du någonstans att bo, vet du vad du ska syssla med?

– Jag flyttar hem till tjejen. Så fixar vi bara ett jobb och så försöker vi fungera igen.

Vilken hjälp tror du att du kommer att få från din kommun och socialtjänsten?

– Det vet jag inte. Socialtjänsten vill jag bara bli av med så snabbt som möjligt, de är bara ivägen överallt, de sabbar ens liv. Jag vill bara ha ett jobb.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Tvångsvården minskade ifjol

LVM - lagen om vård av missbrukare gäller missbruk av såväl alkohol som narkotika.

SIS är en statlig myndighet med ansvar bland annat för LVM-vården och vård av unga kriminella av olika slag. Det finns sammanlagt 49 institutioner.

Totalt sett minskade antalet tvångsvårdade något under förra året vid de LVM-hem som Statens Institutionsstyrelse ansvarar för, jämfört med 2002. Det visar den statistik som SIS offentliggör senare i veckan och nedgången tros bero på att kommunerna sparar pengar, inte på att narkotikaproblemen minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".