Colombia

Flygplan störtade - bröts itu

Ett passagerarplan störtade och bröts itu på måndagen på den colombianska ön San Andrés efter att ha träffats av blixten under landning. Minst en av de 127 personerna ombord omkom och omkring 120 skadades, fem av dem allvarligt.

San Andrés är ett populärt turistmål. Enligt myndigheterna slog blixten ner just då planet var på väg in mot Gustavo Rojas Pinilla-flygplatsen.

Planet bröts itu när det störtade mot landningsbanan, men stora delar av maskinen förblev intakta så att synen påminde om det SAS-plan som havererade i Gottröra i Uppland 1991. Planet fattade inte eld.

Piloten säger enligt colombianska massmedier att planet hade ungefär 80 meter kvar till landningsbanan när det träffades av blixten.

En kvinna omkom och 114 personer skadades, enligt uppgifter till tidningen El Tiempo, som rapporterar att det fanns 121 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombord på flygningen från Colombias huvudstad Bogota.

Den äldre kvinna som dog ska ha fått en infarkt strax efter nedslaget på San Andrés. För fem av de skadade uppgavs tillståndet vara allvarligt men inte livshotande. Skadade fördes till sjukhus i ambulanser, av privatbilister och av taxiförare.

Planet, en Boeing 737-200, gick i trafik för ett colombianskt bolag som kallas Aires. En haverikommission med både civil och militär flygexpertis ska börja granska kraschen så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista