Allianspartier skeptiska till avvisning av romer

Flera allianspartier är skeptiska till att polisen i Sverige avvisar romer från andra EU-länder som kommer hit för att tigga på gatorna. När Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund frågades ut i Ekot i morse sa han så här.

– Att polisen ska avvisa personer bara för att de är romer och tigger, det tror jag inte det finns något stöd för i EU:s förordningar.

Tidigare i somras uppmärksammade Ekot att över 50 romer, alla EU-medborgare, har avvisats från Sverige i år. De ska ha tiggt, vilket i sig inte är ett lagbrott i Sverige, men polisen hänvisar till utlänningslagen gällande avvisningarna. Där står det att om någon misstänks för att inte kunna försörja sig på ett ärligt sätt, så kan man skickas från landet.

Det här har väckt debatt, och Centerpartiets migrationstalesperson Fredrik Federley är en av dem som reagerar.

– Jag tycker det en mycket problematisk hantering av romerna i det här fallet, av den enkla anledningen att jag är inte övertygad om att man hade avvisat en annan etnisk grupp av samma skäl.

Folkpartiets migrationstalesperson Ulf Nilsson tycker generellt att tiggeri inte skall få vara skäl nog för att avvisa personer som är här i några månader.

– Att generellt säga att man ska utvisa en person för att den tigger, det ska man inte göra, säger han.

Migrationsministern Tobias Billström (M) har tidigare sagt att det är oärligt att tigga, och att det är förenligt med lagen att avvisa tiggare från andra EU-länder, och det står han fortfarande fast vid.

– Jag har gett uttryck för min personliga uppfattning. Prövningen av ärenden dock är ju en sak för polis och myndigheter, och det ska ju varken jag eller Göran Hägglund kommentera, säger migrationsminister Tobias Billström.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista