Elitklasser för 13-åringar föreslås

Regeringen vill införa så kallade spetsutbildningar även på högstadiet. Skolorna ska få införa antagningsprov och tester för att välja ut vilka elever som ska få gå på utbildningarna.

– De elever som är extremt studiebegåvade, intresserade av matematik och naturvetenskap och som tidigare nästan har hållits tillbaka i skolsystemet, de får nu utvecklas så snabbt de bara kan. Och det är bra för de här eleverna och det är bra för Sverige också, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Du talade om socialdemokratisk jantelag här, vad menar du då?

– Det har funnits en attityd i svensk skolpolitik, att om är duktig i idrott och musik, då är det helt okej, då blir man framkallad skolavslutningar, man får medaljer och diplom och vi har särskilda klasser och skolor.

– Men om man är duktig i teoretiska ämnen så har det varit närmast varit tabu att uppmärksamma detta. Jag tycker att vi måste bryta detta tabu och ytterst är det en socialdemokratisk jantelag som har funnits och lagt en våt filt över sådant här tänkande.

Utbildningsminister Jan Björklund sade att regeringens stora fokus är elever som har det svårt och behöver stöd för att klara skolan. Men man måste också se till de elever som är duktiga och inte får tillräcklig stimulans.

Vinner alliansen valet så kommer det här att införas 2012. Lagändringen innebär att det blir tillåtet att testa elever och ha antagningsprov även i teoretiska ämnen, för att välja de som passar bäst till tio utvalda grundskolor, som måste ta emot elever från hela landet. På sikt kan det bli 30 skolor.

Modellen finns redan på gymnasiet, Skolorna ska både bredda och fördjupa. Hälften ska ha matematik och naturvetenskapliga ämnen, de andra samhällsorienterande eller humanistiska. Eleverna ska kunna läsa fortare och bland annat läsa in gymnasiekurser redan i grundskolan.

Fråga

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista