Stora könsskillnader i ungdomsvården

Socialtjänsten bedömer pojkar och flickor på olika sätt när det avgörs om de ska placeras på särskilt ungdomshem eller ej. Det är en av slutsatserna i Socialstyrelsens kartläggning av könsskillnader i socialtjänst och vård.

Petra Ulmanen har arbetat med Socialstyrelsens granskning.

– Man placerar flickor i fosterhem eller på institution för att de har en aktiv sexualitet som man anser är destruktiv. För pojkar förekommer det inte alls aktiv sexualitet som skäl för att placera dem utanför hemmet och man ser inte pojkars sexualitet som ett problem. Men oftast så är det ju en pojke och en flicka som är inblandade i en sexuell handling.

– Om nu sexualitet är destruktivt för flickor, vad är pojkars ansvar för de sexuella handlingar som flickor skadas av?

Flickors sexliv beskrivs utförligt
Tendensen att bedöma pojkar och flickor olika finns också i socialvårdens utredningar. Flickornas sexuella erfarenheter beskrevs relativt utförligt, medan pojkarnas nämndes sparsamt och då mest om man befarade risk för hiv-smitta.

I flickornas journaler fanns information om partners, medan fritidsintressen nämndes mycket oftare i pojkarnas journaler.

Att pojkarnas eventuella destruktiva sexuella beteende inte tas upp kan, enligt Petra Ulmanen, också leda till att pojkarna riskerar att gå miste om hjälp de kanske skulle behöva.

Traditionell syn
Granskningen visar också att andelen tonårsflickor som placeras i institution eller familjehem ökar sedan tio år tillbaka och att den ökningen de senaste två åren är markant.

Könsskillnaderna i ungdomsvården är bara en av många aspekter på jämställdhet i vård och socialtjänst, som Socialstyrelsen nu har granskat.

Slutsatserna är bland annat att Socialtjänsten präglas av en traditionell syn på män och kvinnor, och att det behövs bättre forskning och statistik.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".