Storgräl om Perssons uttalanden om EU:s skattepolitik

Under ett besök i Berlin på tisdagen kritiserade statsminister Göran Persson skattepolitiken i flera av EU:s nya medlemsländer. Under onsdagen har ett politiskt storgräl brutit ut om EU-politiken.

Centerpartiets Maud Olofsson är mycket kritisk till statsminister Göran Persson. Han flirtar med främlingsfientliga krafter i Sverige tycker hon.

– Jag tror krasst att det är så att det är så han vill fånga in de främlingsfientliga krafterna i socialdemokratin, säger Maud Olofsson.

– Om man jämför hans argumentering med det som Sverigedemokraterna säger eller det som Bert Karlsson för den delen säger, så är det ju inte särskilt stora skillnader och det är mycket tragiskt, fortsätter hon.

Sprider fördomar
Maud Olofsson anser att Göran Persson sprider fördomar och hon tycker sig se ett mönster i statsministerns utspel inför EU-utvidgningen om en månad, där talet om social turism och förslaget om övergångsregler ingår.

Och så uttalandet på tisdagen då han sa att Sverige antagligen inte i längden kommer att vilja vara med och betala EU-bidrag till de nya EU-länderna, om höginkomsttagare i de länderna inte betalar någon eller mycket låg skatt.

Men det är ett resonemang som bara bygger på fördomar, säger Maud Olofsson.

– Därför att det han säger är ju att vi skickar pengar solidariskt till EU-budgeten och de går i praktiken till höginkomsttagare i Baltikum, säger Maud Olofsson.

– Det här är ju en fruktansvärd anklagelse och jag tycker att han har tappat hela sitt internationella ledarskap när han sprider den här sortens fördomar, säger hon.

Kritik från flera håll
Sverige mår bara bra av skattekonkurrensen från de nya EU-länderna säger Maud Olofsson och ungefär så uttryckte sig också en högt uppsatt tjänsteman på Slovakiens finansdepartement i Ekot tidigare på onsdagen.

Moderaternas Gunnar Hökmark som också är mycket kritisk mot Göran Perssons uttalande, undrar om statsministern egentligen är på väg att svänga i en mycket central EU-politisk fråga - nämligen skattepolitiken.

Vill Göran Persson ha gemensamma skatter i EU? undrar Gunnar Hökmark, som står först på moderaternas lista inför EU-parlamentsvalet.

– I så fall kommer vi att bekämpa det hårt och bestämt, säger Gunnar Hökmark.

Men det har ju Göran Persson sagt otroligt många gånger att det vill han absolut inte?

– Vi vet att socialdemokraterna i Europaparlamentet ju har röstat för en EU-skatt och det utfallet han gjorde mot Estland och mot Polen andas ju på något sätt att man ska påtvinga dem att ta högre skatter istället för att ha högre tillväxt och det är illavarslande, säger Gunnar Hökmark.

Annika Ström Melin
annika.strom-melin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".