Stort behov av skyddat boende

I år kommer 60 nya platser i skyddat boende för flickor och pojkar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. Men behovet är mycket större. Ungefär 150 till 300 personer runtom i landet är i behov av skyddat boende, visar en kartläggning som länsstyrelserna gjort.

Problemet med att unga kvinnor hotas av sina familjer är överraskande stort i delar av landet.

Nu har länsstyrelserna sammanställt hur problemet ser ut i hela riket och har kommit fram till att ungefär 1 500 till 2 000 ungdomar riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. Av dem behöver 150 till 300 skyddat boende idag.

Men det är bara 60 nya platser som tillkommer i år. Platserna räcker alltså inte.

Pengar till boende
Regeringen har avsatt 120 miljoner kronor för en satsning på det här området. En del har nu använts och en stor del av de återstående miljonerna kommer att användas till att bygga bort bristen på skyddat boende, säger integrationsminister Mona Sahlin.

– Det har självklart varit tanken hela tiden. En stor del av de här pengarna ska gå till att bygga bort bristen.

Även om regeringen har avsatt 120 miljoner så kommer problematiken ju att kvarstå och även om det här är kommunernas huvudansvar utesluter inte Mona Sahlin att regeringen fortsätter hjälpa till.

– Vi får se när de åren har gått om staten ska fortsätta ta ansvar för delar av det här. Jag tror att det är nödvändigt att ha en nationell strategi.

Homosexuella utsatta
Men dessutom räknar man med att mörkertalet av ungdomar som känner sig hotade är stort och det finns en kategori där man inte alls vet hur många som är berörda.

Det handlar om pojkar och flickor som riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld, på grund av att de är homosexuella.

– Problemet är större än vad vi har en aning om. Därför har vi bett länen att ta kontakt med RFSL för att vara med och bygga upp hur man ska hjälpa de här undomarna, säger Mona Sahlin.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".