Antisemitismen fortsätter öka i Europa

En ny rapport som visar att antisemitismen fortsätter öka i Europa presenterades av EU på onsdagen.

Den nya rapporten avser 2002 och 2003 och är den mest omfattande undersökningen som gjorts i nutid av antisemitismen i EU:s femton medlemsländer. Undersökningen visar att det är värst i Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Storbritannien.

Från Belgien kom en hel katalog över mer eller mindre våldsamma förföljelser av judar. I Tyskland uttrycks antisemitismen mest i form av verbala hot i brev, e-post och telefonsamtal.

I Nederländerna ökade angreppen mot judar märkbart under undersökningsåret 2002, särskilt i Amsterdam som har en relativt stor judisk befolkning.

Våldsamma angrepp
I Storbritannien inträffade två våldsamma angrepp mot synagogor, två fall av misstänkt mordbrand och åtskilliga fall av förstörelse av judiska kyrkogårdar och annan judisk egendom.

I Frankrike sexdubblades de antisemitiska våldsdåden. I Grekland, Österrike, Italien och Spanien fann forskarna att psykisk förföljelse av judar i form av glåpord är en daglig företeelse.

I Sverige ligger de antisemitiska brotten på en konstant nivå medan Irland och Portugal är relativt befriade från detta.

Unga vita män pekas ut
Forskarna vid EU:s centrum mot antisemitism och rasism är dock försiktiga med att dra slutsatser om vilka krafter som ligger bakom angreppen.

Två stora grupper av förövare pekas ut, varav den största består av unga vita män, enligt rapporten.

Annat resultat än tyska forskare
EU:s forskare har därmed kommit fram till ett annorlunda resultat jämfört med den kontroversiella forskningsrapport om antisemitismen som tyska forskare gjorde förra våren på uppdrag av EU.

De pekade ut muslimer och propalestinska grupper som de skyldiga. En uppgift som EU:s ledning först valde att förtiga eftersom man ansåg att uppgiften var för kontroversiell.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".