Tumbarättegången avslutad

På onsdagen avslutades rättegången i Högsta domstolen om det uppmärksammade så kallade Tumbamålet, där tre män misstänks för grovt sexuellt utnyttjande av en kraftigt berusad kvinna i hennes lägenhet. Såväl tingsrätten som hovrätten har friat männen.

På onsdagen vittnade kvinnans väninna återigen om hur kvinnan ringde henne morgonen efter händelsen.

– Hon ringer till mig hemma. Hon är ganska lågmäld och säger att hon har blivit våldtagen, säger hon.

Ingen våldtäkt
Men någon våldtäkt var det inte i lagens ögon när minst tre män hade sex med den kraftigt berusade kvinnan i hennes lägenhet söder om Stockholm förra vintern.

Inte heller var det grovt sexuellt utnyttjande, enligt tingsrätten och hovrätten. För även om hovrätten slog fast att kvinnan faktiskt befunnit sig i ”ett hjälplöst tillstånd” så ansågs inte männen ha förstått det.

Och det här, i första hand om männen verkligen inte förstått att hon var hjälplös och i andra hand om de skulle ha haft sex med henne ändå, är knäckfrågorna som fått Högsta domstolen att ta upp fallet.

Yrkade på fängelse
För chefsåklagare Tora Holst, som driver målet, är det dock självklart och hon yrkade på fängelse för de tre männen.

– Det framstår som helt otroligt. De här personerna har mycket väl förstått vad de har utsatt den här kvinnan för, säger Tora Holst.

Men advokat Peter Mutvei, som försvarar en av de åtalade, delar inte åklagarens uppfattning.

– Om hon nu mot förmodan skulle anses ha varit i ett hjälplöst tillstånd så tror jag inte att Högsta domstolen kommer fram till att någon av de här ungdomarna har förstått det, säger Peter Mutvei.

Har förändrats
Kvinnan själv var inte med i rätten idag. Hon orkade inte, enligt hennes advokat. Hennes väninna berättade hur hon förändrats efter händelsen.

– Hon är rädd. Hon känner sig inte trygg. Hon är rädd när det ringer på dörren. Hon är inte riktigt densamma, säger väninnan.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista