På väg till Ungern.

Jasaffär gynnas av företagsflytt

Electrolux koncernchef säger nu att flytten av dammsugarproduktionen till Ungern och försäljningen av Jas Gripen till ungerska staten bara har ett indirekt samband. Det kan räknas in som en så kallad kompensationsaffär, säger han.

Om det blir ett beslut om nedläggning i Västervik, så kommer det att räknas in som en så kallad kompensationsaffär, säger Hans Stråberg.

– Jag har sagt och vidhåller att det inte finns någon koppling till ett eventuellt beslut om en flytt av tillverkningen i Västervik. Det här är två helt olika saker, säger koncernchefen Hans Stråberg på telefon från Bangkok

Vad innebär det när du säger att det kommer att räknas in i Jasaffären?

– Om vi fattar ett beslut att flytta tillverkningen så kommer våra investeringar av export att räknas in. Det kostar inte oss någonting och vi har ingen fördel av det. Det finns ingen koppling här mellan besluten och en eventuell Jasaffär.

Mer än indirekt i så fall?

– Vi har ingen fördel av att det räknas in, säger Hans Stråberg.

Indirekt samband
Enligt Hans Stråberg är sambandet indirekt, men beslutet att flytta, om det nu blir så, sker på affärsmässiga grunder. En dammsugare gjord i Ungern är mycket billigare än en Made in Sweden, och inga kunder efterfrågar just en svensktillverkad dammsugare.

Näringsminister Leif Pagrotsky känner sig lugnad efter ett telefonsamtal med Elektroluxchefen tidigare på onsdagen.

– Det viktiga för mig är att Electrolux har dementerat att de lägger ner i Västervik, eller överväger att lägga ner i Västervik i syfte att bidra till Jasaffären, säger Leif Pagrotsky.

Ilska i Västervik
Lugnade är däremot inte västerviksborna, till exempel Kenny Wettersten och Tomas Reidefors.

– Ja, det är fruktansvärt, alltså - ett aprilskämt! Jag kommer att bojkotta Electrolux i fortsättningen fullständigt och det hoppas jag att de övriga i Västervik och övriga Sverige också gör, säger Tomas Redidefors.

– Ja, det är väl den nya politiken som socialdemokrater har, att de behöver erbjuda något för att kunna sälja något. Det är bedrövligt, ja det är ynkligt helt enkelt, allting, hur det sköts, säger Kenny Wettersten i Västervik.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se
Lennart Ackling, SR Kalmar
lennart.ackling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".