Unik ringbrynja hittad på Gotland

På Gotland har arkeologer och museimänniskor i dag dragit efter andan. I samband med renovering av Tofta Kyrka hittade en byggnadsarbetare en ringbrynjehuva som tros vara från mitten av 1300-talet.

– Jag tycker de är väldigt unikt. Ringbrynjor från den här tiden som den här representerar finns det verkligen inte gott om. Nu har ju vi väldigt många på Gotland så vi är ju lite bortskämda eftersom man hittade 185 stycken i massgravarna från korsbetningen, men ingen av dem är ju i det här skicket. Det är verkligen unikt och att det finns organiska rester, alltså läder på den, säger Gun Westholm på länsmuseet Gotlands fornsal.

Gör det att ni enklare kommer att kunna datera den?

– Ja det tror jag. Vi har åtminstone en chans att få en datering till skillnad från de andra, de andra daterades i och för sig i och med att de låg i massgravarna. Men det måste inte vara en koppling mellan 1361 och det här fyndet, det är viktigt att understryka.

Vilket eko ger det här fyndet i världen?

– Jag tror det kommer att få uppmärksamhet. I och med att det är ett medeltida föremål som dyker upp på det här sättet och just att vi då förmodligen kan få en datering på det, det är unikt.

Margareta Hoas, SR Gotland
margareta.hoas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista