Facket angriper SAS-chefens lön

Det krisdrabbade flygbolaget SAS lyckades förra veckan få med sig de anställda på att sänka eller frysa sina löner. Vd:n Jörgen Lindegaard skulle föregå med gott exempel och sänkte sin lön med tio procent men nu visar det sig att han förra året fick höjd ersättning.

– Det är klart att de anställda reagerar och tycker att det är fel. I ljuset av att många avkrävts sänkta löner är det besvärande att någon ska få bonus och resultatlön där andra tvingas medverka till lönesänkningar, säger fackförbundet HTF:s representant i bolagsstyrelsen Ulla Gröntvedt.

Höjning med 25 procent
Jörgen Lindegaard fick förra drygt 10 miljoner i lön och andra ersättningar, en höjning med 25 procent. Förutom grundlönen på sju miljoner så fick han utbetalt den rörliga delen av 2002 års lön, företaget gick visserligen då med 450 miljoner i förlust men Lindegaard uppfyllde de krav som styrelsen ställt på honom personligen och fick för det 2,5 miljoner extra. Dessutom fick han 700 000 tusen för att han jämte koncernchefsjobbet under en period också var operativ chef för flygverksamheten.

Summasumarum steg hans ersättningar förra året med två miljoner kronor, samtidigt gick han med på att sänka sin grundlön med 700 000 för att föregå med gott exempel och det räcker säger SAS styrelseordförande norrmannen Egil Myklebust.

Olika uppfattningar
Myklebust tycker att det är bra att vd:n har en rörlig del av lönen som hänger ihop med hur väl han uppfyller de mål som styrelsen har satt upp. Men där får han inte medhåll från företagets störste ägare svenska staten, regeringen har sagt att i statliga bolag ska vd bara ha en fast lön och så borde det vara också i SAS tycker näringsminister Leif Pagrotsky.

– Min åsikt i de här frågorna är väl kända. Bonussystem är konstiga, de är svåra att förklara, de är svåra att begripa, de gör väldigt liten nytta och jag för min del tycker inte om dem. Men vi är inte någon majoritetsägare i SAS. Det är flera nationer, flera kulturer i den här frågan, men vår åsikt är känd och det är enligt den vi kommer att rösta på bolagsstämmorna i frmatiden, men nu är det den här lönen han fick när han anställdes och nu har vi att fullfölja de avtal som har träffats, säger Leif Pagrotsky.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".