USA beordras att ompröva dödsdomar

Internationella domstolen i Haag har beordrat USA att ompröva domarna mot 51 dödsdömda mexikanska medborgare som sitter i amerikanska fängelser och väntar på att bli avrättade.

USA har brutit mot Wien-konventionen om diplomatiska förbindelser. Utländska medborgare som misstänks för alvarliga brott ska enligt konventionen kort efter gripandet informeras om rätten att tala med en diplomat från hemlandet. Därför måste USA ompröva domarna mot 51 mexikanska medborgare.

Mexiko anmälde USA
Det kan röra sig om nya rättegångar eller omprövning av straffen det slår den Internationella domstolen i Haag fast i sin dom.

Mexiko anmälde USA för ett drygt år sedan och får nu alltså rätt mot sin mäktige granne. USA:s behandling av mexikanska medborgare som dömts till döden har länge varit en känslig fråga.

Ställde in statsbesök
Mexikos president Vicente Fox ställde för två år in ett toppmöte på president Bushs farm i Texas sedan delstaten avrättat en mexikan.

Mexikanska diplomater hoppas nu att USA ska visa sin respekt för Internationella domstolen och skjuta upp avrättningen den mexikan som står näst i tur, Osvaldo Torres, vars avrättning är planerad till den 18 maj.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".