Opec minskar produktionen av olja

Bensinbolaget OKQ8 höjer på torsdagen priset med 10 öre till 9,98 för en liten 95-oktanig bensin, det är bara två öre kvar till tiokronorsgränsen. Det sker samma dag som de oljeproducerande länderna i Opec minskar produktionen av olja för att höja priset.

– Världsmarknadspriset på bensin är ovanligt högt just nu. Jag kan inte påminna mig att det varit så högt den senaste tioårsperioden som det är just nu. Det är nog det som återspeglar prishöjningarna på den svenska marknaden, säger Tommy Nordin vd för Svenska Petroleuminstitutet.

Vad beror det på?

– Det beror på att det är en hög efterfrågan, man har haft ganska låga lager av bensin, sedan har man haft problem med olika raffinaderier, bland annat var det en stor brand på tisdagen i ett raffinaderi i Texas, det är USA:s tredje största raffinaderi. Det påverkar världsmarknadspriset ögonblickligen.

Men det finns ju många raffinaderier, ska bara ett enda raffinaderi påverka?

– Den här markanden är nu så ansträng så när det händer en olycka på ett raffinaderi så märks det på en gång på världsmarknadspriset.

På världsmarknaden har bensinen länge kostat 270- 280 dollar per ton, under onsdagen var priset 380 dollar och inget pekar just nu mot en sänkning. Tvärtom träder på torsdagen organisationen Opec:s minskning av oljeproduktionen med 4 procent i kraft, från 23,5 miljoner fat om dan ned till 22,5 miljoner fat om dan.

Inte bara bensinen, även råoljepriset är uppe på historiskt höga nivåer just nu. Normalt är mellan 22 och 28 dollar per fat, nu har det sjunkit till 31 från 35 dollar per fat för en vecka sen.

Ett skäl till Opec-ländernas agerande anges vara den låga dollarkursen, länderna driver upp priserna för att behålla sina inkomster. Enligt engelska BBC tror flera bedömare att råoljepriset nu kommer att stiga till över 40 dollar per fat, och det kan påverka och försena den internationella konjunkturuppgången många väntar på.

Tommy Nordin tror att Opec:s politik bara gynnar dom egna länderna på kort sikt.

– Jag tror på längre sikt gräver Opec lite sin egen grav. Det här höga oljepriset möjliggör utvinning och prospektering på områden utanför Opec som man annars inte skulle ha börjat jobba med. Som exempel kan jag säga att för ryssarna är det här höga priset en guldsits. De satsar stenhårt på att öka sin oljeproduktion från idag kanske 8 miljoner fat till 12-13 miljoner fat om en sex, sju år. Ryssarna kommer att bli världens största oljeexportör inom bara några få år. Opec kan ju inte stillasittande se på när ryssarna, som inte är med i Opec, kommer och tar marknadsandelar för dem. Min gissning är att råoljepriset på några års sikt kommer att falla kraftigt.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".