ECB sänker troligen inte räntan

Den europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt ger också besked om räntan på torsdagen. Trots signaler om en förestående räntesänkning, så är det få som tror att ECB-räntan verkligen sänks.

Av den optimism som fanns bland politiker och företagsledare inom eurozonen i början av året, återstår nu bara en förhoppning om att de utplanande eller svagt nedåtpekande kurvorna ska vända upp.

Svag ekonomi fortsätter
Efterfrågan inom industrin sjunker, den förväntade tillväxten uteblir, euron har förstärkts och pressar exportindustrin och konsumtionen vill inte ta fart i Tyskland.

I flera månader har ledande europeiska politiker efterlyst en räntesänkning. Om inte ECB trampar på gaspedalen kan det bli ett tredje år av ekonomisk stagnation.

Inflationen under målet
Till argumenten för en räntesänkning hör också den nu låga inflationen, 1,5 procent, ECB:s inflationsmål ligger kring två procent.

Centralbanken har antytt att den har närmat sig en sänkning men ytterst få tror att den blir av på torsdagen. Enligt banken är inflationen under kontroll och ekonomin återhämtar sig, om än något svagare än tidigare.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".