Tusentals hemlösa i Bagdad efter kriget

Omkring elva månader efter det att kriget i Irak förklarades avslutat påverkar effekterna av kriget många irakiers vardag. Många saknar bostad och i Iraks huvudstad Bagdad har tusentals hemlösa sökt sig till en sönderbombad och övergiven militärförläggning.

– Jag skulle vilja ha en lön och någonstans att bo, säger Aliya Akheri.

Bor i militärförläggning
Hon är en av alla de som har flyttat in i en sönderbombad militärförläggning i Bagdad. Tidigare bodde hon utanför Basra men familjens hus bombades under kriget och hon och hennes handikappade man och deras elva barn blev hemlösa.

Nu har de hittat ett illa åtgången hus i den övergivna och plundrade militärförläggningen. Där finns varken el eller vatten, bara tak över huvudet.

– Det är hemskt att bo så här, men vad kan vi göra? Min man har förstört sitt ben och han får inget jobba, säger Aliya Akheri.

Barnen går inte i skolan
Barnen kan inte gå i skola utan de hjälper till med att rengöra tegelstenar som de hämtar från de raserade bombade husen. Tegelstenarna säljer de sedan och det försörjer sig familjen på.

Samma situation befinner sig Mohammad Halas niobarnsfamilj.

– Efter Saddam Husseins fall höjde vår hyresvärd hyran så mycket att vi inte hade råd att bo kvar och då hittade vi det här, säger Mohammad Halas och pekar på en trasig envåningsbyggnad som förr var officersmäss.

Någon trovärdig statistik över arbetslöshet och bostadsbrist finns inte. De som ändå försöker göra jämförelser är övertygade om att det i alla fall inte har blivit bättre.

– Vi får hoppas på Allah och George Bush, säger Mohammad Halas.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".