Storstrejk i Sydafrika

Kraftmätning med presidenten

I Sydafrika går idag över en miljon offentliganställda ut i strejk. Det är framför allt sjukvård och utbildning som drabbas.

De som kommer att drabbas av strejken som börjar idag är vanliga sydafrikaner, som skickar sina barn till skolor och dagis innan de går till arbetet. Ett arbete där de i de flesta fall tjänar mindre än vad de nu strejkande offentliganställda gör.

Strejken idag kan ses som en kraftmätning mellan en hårt pressad president, Jacob Zuma, och en fackföreningsrörelse som gett honom sitt stöd. Nu är det dags att betala tillbaka, säger man.

Problemet för regeringen är att man är hårt pressad att minska budgetunderskottet.

Även om parterna inte står särskilt långt ifrån varandra, det handlar om hundralappar i månaden, betyder även små skillnader mycket på grund av det stora antalet lärare, sjuksköterskor och andra offentligt anställda.

Regeringen kan hålla ut. Även om elever och sjuka kommer att drabbas är det knappast ett hårt slag för ekonomin eftersom de strejkande inte får någon lön om de är borta från arbetet.

Om strejken drar ut på tiden är det inte alls otroligt att folkets förståelse för bättre villkor vänds i ilska mot de strejkande. Trots allt finns de på den bättre bemedlade halvan i det extremt ojämlika Sydafrika.

Den stora fattiga majoriteten kommer att fråga sig varför deras barn och gamla ska drabbas för att de som redan har det bra ska få det bättre.

Fredrik Sperling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista