"Pensionärer beskattas inte hårdare"

Diskussionen om straffbeskattning av pensionärerna baseras på felaktigheter. Det existerar ingen "straffskatt" på pensionärer eftersom löntagare beskattas hårdare än pensionärer, skriver nationalekonomerna Helena Svaleryd och Daniel Waldenström på .

– Moderaterna och Socialdemokraterna nästan tävlar nu om att skatterna ska sänkas, även för pensionärer, om de vinner valet. Ingen av dem tar ju på sig den pedagogiska uppgiften att säga att det viktigaste för pensionärerna är att det är starka drivkrafter för dem som idag ännu inte är pensionärer att jobba och se till att tjäna bra och därigenom dra in pengar till pensionssystemet, säger Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning, IFN.

Forskare från Institutet för Närlingslivsforskning angriper idag Pensionärernas intresseorganisation PRO:s kampanj om att pensionärer i Sverige straffbeskattas.

I artikeln på DN debatt hänvisar man till en rapport som PRO tagit fram, som visar att en löntagare med 14 000 kronor i månaden efter jobbskatteavdraget betalar 700 kronor mindre i skatt än en pensionär med samma inkomst.

Men eftersom en arbetsinkomst även beskattas genom arbetsgivaravgifterna, vilket PRO, enligt IFN, inte tagit hänsyn till är det i själva verket löntagarna som beskattas hårdast och någon straffskatt på pensionärer existerar alltså inte.

Men PRO:s ordförande Kurt Persson tycker att det är att jämföra äpplen med päron.

– Jag tycker att de blandar ihop olika saker. Inkomstskatt är ju en fråga. Vi har aldrig haft några synpunkter på arbetsgivaravgifter och jag tycker att man inte kan bland ihop det på det sätta som de gör, säger Kurt Persson.

Forskarna på IFN pekar också på att pensionärerna är den grupp som gynnats mest av att fastighets- och förmögenhetsskatten minskat och att personer mellan 65 och 74 år, enligt SCB:s statistik, var landets rikaste 2007, med en genomsnittlig förmögenhet skulder på mer än 1,3 miljoner kronor.

Men enligt Kurt Persson är straffskattkampanjen inte en fråga om ytterligare skattesänkningar för en redan förmögen grupp, utan en fråga om rättvisa.

– Det är inte skattesänkningarna i sig som är det viktiga, utan för oss är det viktigt att man har en rättvis skatt - att man har lika skatt på löneinkomst som pension, säger Kurt Persson.

Christina Zander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista