Ekonom tror på ökad konsumtion

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster säger att räntesänkningen leder till ökad konsumtion.

En person som har rörliga bolån på en miljon får 3 000 kronor mer med en räntesänkning från 2,5 till 2 procent.

– Vi kommer alla att köpa mer i detaljhandeln framför allt, beroende på att de av oss som har rörliga lån, får lite mer pengar över, säger Stefan Fölster.

– Lite viktigare kanske, är att fler kommer att bjuda på hus och bostadsrätter, priserna kommer att pressas upp och det kommer att få alla som äger en sådan att känna sig rikare. Det kanske spär på konsumtionen också. Så det blir fler jobb, men man ska inte överdriva effekten, fortsätter han.

Att huspriser stiger, priser på bostadsrätter stiger, vad finns det för risker med det?

– Det finns ju en risk att fler överbelånar sig, så småningom kan vi komma in i en konjunkturuppgång, en överhettning rent av, där Riksbanken kan tvingas höja räntan till fyra, fem, sex procent och det tror jag att man måste ta med sig i sin kalkyl. Då klarar man en räntehöjning på sex procent.

Vad är det viktigaste nu, tycker du, för att få fart på svensk ekonomi?

– Vi får ju fart på export, BNP och investeringar nu, det är sysselsättningen som dröjer och i det läget är det viktigaste tycker jag, att inte bara elda på ekonomin, utan faktiskt fundera på sådant som hämmar sysselsättningen. Det är ändå småföretag som genererar sysselsättning och varför avstår de? Det är villkoren för småföretagen som är det viktigaste, anser Stefan Fölster.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".