Förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic.

Försök att gripa Karadzic misslyckades

I Bosnien skadades en ortodox präst och dennes son allvarligt när Natotrupper försökte gripa förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic. Trots en belöning på fem miljoner dollar för gripandet av den för krigsförbrytelser misstänkte ledaren fortsätter Karadzic att hålla sig undan rättvisan.

När ett 40-tal soldater från den Natoledda fredsstyrkan i gryningen stormade en prästgård i Pale skadades den ortodoxe prästen Jeremija Starovlah och dennes son. Tillståndet för dem uppges vara kritiskt.

Två allvarligt skadade
Prästgården stormades under skottlossning och med explosiva ämnen. De både männen skadades allvarligt och bars på bårar ombord på arméhelikoptrar som förde dem till sjukhus i Sarajevo.


I åtta år har Radovan Karadzic gäckat rättvisan men aldrig tidigare har jakten på den misstänkte krigsförbrytaren varit så intensiv som på senare tid.

Efter tillfångatagandet av Saddam Hussein utgick amerikansk order om ytterligare intensifiering av jakten men inte ens en belöning på 5 miljoner dollar har nämnvärt ökat antalet tips.

Uppges vara utklädd
Det har länge förekommit rykten om att Karadzic gömmer sig i kloster, kyrkor och prästgårdar och att han till och med själv kan vara utklädd till ortodox präst eller munk men långt skägg och svart kåpa.

Tillslaget under de tidiga morgontimmarna i Pale var en upprepning av en aktion på samma ställe i januari i år men det har inte hänt vid tidigare tillfällen att civila kommit till skada.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".