Grekcyprioter tveksamma till FN-plan

EU-kommissionen uppmanade på torsdagen cyprioterna på båda sidor av den delade ön att sluta upp bakom FN:s plan för en återförening innan Cypern blir medlem i EU den 1 maj. Natten till torsdagen beslöt generalsekreterare Kofi Annan att det blir separata folkomröstningar på de båda sidorna trots att de politiska ledarna inte lyckades ena sig om planen.

Förhandlingarnas tid har runnit ut och generalsekreterare Kofi Annan la i natt Cyperns framtid i händerna på öns båda folkgrupper, grek- och turkcyprioterna. 

Han vädjade till dem att inte missa ännu ett tillfälle att lösa den mer än trettio år långa konflikten.

Avvisat planen
Från turkcypriotiskt håll har ledaren Rauf Denktash gått ut och avvisat FN-planen, men det behöver inte betyda så mycket eftersom förhandlingarna den senaste tiden har förts av den mycket mjukare premiärministern Mehmed Ali Talat som vill se en lösning.

Turkiets premiärminister Erdogan säger på torsdagen att han ska uppmana turkcyprioterna att rösta ja i folkomröstningen.

Grekcyprioterna tveksamma
Ett större frågetecken omger grekcyprioterna, som anser sig ha dragit det kortaste strået när Kofi Annan presenterade den slutliga planen.

Grekcyprioterna har svårt att svälja inskränkningarna i deras rätt att bosätta sig på nordsidan av ön och FN-planens beslut att låta så många som sextusen turkiska soldater stanna kvar på nordsidan av ön i flera år framåt i tiden.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".