Inte så lönsam.

Sämre lönsamhet för svenska bönder

Både lönsamheten och framtidstron har minskat bland svenska bönder det senaste året, det visar årets lantbruksbarometer. Flera bönder uppger att de kommer att sluta i år, eftersom de får sämre betalt för sina produkter.

Andelen jordbruk med dålig lönsamhet har ökat kraftigt och en orsak är sämre betalt för både mjölk och griskött.

Kjell-Åke Dahl i Sund utanför Huskvarna är en av de lantbrukare som nu lägger ner sin gård.

– Jag känner att jag har gjort mitt inom mjölkproduktionen och lantbruket. Jag har hållit på i tio år som egen och jag känner att det är dags att göra något annat.

Lönar det sig inte med jordbruket längre?

– Nej, jag tycker det lönar sig för dåligt.

Har tröttnat
Kjell Åke Dahl pysslar om korna hemma på gården Sundsholm, som har en fantastisk vy över ängar, kullar och sjön.

Men snart är det tomt i båsen. Nästa månad går de 40 mjölkkorna på auktion och Kjell-Åke får söka nytt jobb.

– Jag har faktiskt tappat sugen. Jag är en glad och positiv människa men jag känner när jag slappnar av att jag tycker det varit jobbigt.

Fler slutar
Kjell-Åke Dahl är inte ensam om sina bekymmer. Det visar den årliga lantbruksbarometern, en enkätundersökning bland nästan tusen bönder.

Den visar att andelen som upplever lönsamheten som mycket dålig har ökat från 18 till 28 procent på ett år. Tre procent uppger att de liksom Kjell Åke kommer att sluta i år.

Tappar produktion
Orsaken till problemen är bland annat hårdare utländsk konkurrens. Dessutom ökar kostnaderna för till exemepl energi, samtidigt som priserna för både mjölk och gris har sjunkit.

LRF:s ordförande Caroline Trapp är bekymrad.

– Det vi ser nu är att vi backar i lönsamhet för andra året i rad. Det betyder att vi just nu, när vi står inför en reform, har ett svagt läge. Vi vill varna för att det är risk för att vi tappar produktion i svensk livsmedelsproduktion. Det tycker vi är ett samhällsintresse.

Eu-politik oroar
Även om de flesta lantbrukarna uppger att de trivs med sina jobb så oroas många av följderna av EU:s nya jordbrukspolitik. Investerinsgviljan har mattats en del under det senaste året. Vissa maskininvesteringar ökar fortfarande, men annars är det minus.

Caroline Trapp tror på ännu mer effektiviseringar av lantbruken och mer samarbete för att minska kostnaderna. Men hon återkommer samtidigt på de gamla kraven på sänkta skatter för jordbruken.

Nedläggningen en process
Kjell-Åke Dahl på Sundsholm anser att han fattat rätt beslut när han lägger ner. Men han kommer ändå sakna livet med djuren.

– Det kommer jag göra. Det är en process som pågår inom mig.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".