Ryssland kan förbjuda demonstrationer

I Ryssland ska det i princip bara bli tillåtet att demonstrera ute i skogen, om ett nytt lagförslag går igenom alla instanser. Alla demonstrationer förbjuds utanför företag, skolor, parlamentet eller andra offentliga byggnader. Parlamentet har godkänt lagen i en första omröstning.

På ett tak i centrum av Moskva demonstrerar unga mot ändringar i författningen. Allt i enlighet med demonstrationslagen från Sovjettiden 1988.

Men med ett nytt lagförslag kommer sådana protester inte längre synas i centrum av storstäderna. I en första omröstning röstade majoriteten för lagförslaget i duman parlamentet.

Förvisas till skogar och parker
Det innebär att demonstrationer inte längre tillåts vid offentliga byggnader som duman eller Moskvas borgmästarkontor, på större vägar, skolor, miljöfarliga företag eller ambassader.

Demonstrationer utanför amerikanska ambassaden, till exempel mot kriget i Irak totalförbjuds.

Frågan är om ens de traditionella 1 majdemonstrationerna kan tillåtas passera Röda torget på en av stadens huvudgator. Demonstrationen kanske måste hållas i någon avlägsen skog eller park.

Terrorkampen som argument
Förespråkarna motiverar med att detta är ett steg i kampen mot terrorismen och för att öka människor säkerhet. De säger också att demonstrationer ändå kommer uppmärksammas i media och att böter för den som bryter mot lagen bara blir 2 500 kronor.

Protesterna mot lagförslaget kommer från en rad partier från högern till kommunisterna, miljöorganisationer som Ecoförsvar och Greenpeace och människorrättsorganisationer.

Hot mot civila rättigheter
En av riksdagsmännen som protesterade mot lagförslaget utanför duman på onsdagen, greps av polisen. Senare sa han att om lagen införs kommer ryska medborgares civila rättigheter att ligga på samma låga nivå som de värsta diktaturer i tredje världen.

”Stoppa polisstaten”, skanderade demonstranterna utanför duman för att få ledamöterna att ändra sig.

I slutet av april sker en andra omröstning av förslaget. Sista ordet har sedan presidenten Vladimir Putin.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".