SBAB vill kringgå bolånetak med blancolån

Statliga SBAB vill runda det nya bolånetaket och i stället för topplån med bostaden som säkerhet erbjuda så kallade blancolån, utan säkerhet. På storbankerna kan man redan i dag låna utan säkerhet och enligt Bo Engström på Stadshypotek kommer bolånetaket inte att innebära några stora förändringar.

– För vår del tror jag inte att det kommer bli någon större skillnad, utan det kommer bli ett och annat blancolån, ett och annat borgenslån, och lån med annan säkerhet, föräldrarnas bostad eller någonting sådant. Det kan det mycket väl bli, men någon större omfattning på det tror vi inte att det kommer att bli, säger Bo Engström.

Från och med den första oktober i år är topplån, det vill säg bolån på upp till 90 -95 procent av bostadens värde, ett minne blott. Då börjar nämligen Finansinspektionens nya bolånetak att gälla, vilket innebär att bolånen inte får överstiga 85 procent av bostadens värde.

För att inte tappa kunder till storbankerna, som redan i dag kan erbjuda sina kunder lån utan säkerhet, vill statliga SBAB nu se över möjligheten att kunna ge så kallade blancolån.

Men att bankerna på det här sättet kringgår bolånetaket, var syfte var att minska hushållens belåning, ser Per Håkansson chefsjurist på Finansinspektionen inte som ett problem.

– Det är ingen överraskning för oss att bankerna kan tänka sig att bevilja blancolån. Det som händer är att de lånen kommer nog att vara dyrare för konsumenten än lån mot säkerhet. Det gör att vi tror att det flesta kommer att vilja amortera de här lånen så snabbt som möjligt. Syftet uppfylls ändå, man kommer att sträva efter att amortera bort de här lånen så att man kommer ner på en nivå där man inte är så utsatt för risken för överbelåning, säger Per Håkansson, chefjurist Finansinspektionen.

Christina Zander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista