Vinnare i flygpriskriget.

Lägsta priserna i Europa på svenska inrikesflyget

Det är passagerarna som är vinnare i det pågående priskriget på inrikesflygmarknaden. Här har konkurrensen givit svenska inrikesresenärer de billigaste privatbilljetterna i Europa.

Men det handlar inte om någon plötslig prissänkning.

– Så här har det varit under en längre tid och en del av detta har att göra med att ett antal av inrikeslinjerna har ganska stor volym. Vi kan ta linjerna Stockholm-Göreborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Luleå och Stockholm-Umeå där det är stora resandevolymer. Det är ofta en förutsättning för att få lägre priser, säger Lennart Bernbom, marknadsanalytiker på Luftfartsverket.

Få linjer med många resenärer
Många passagerare på några få linjer är förklaringen till låga svenska inrikespriser.

På affärsresorna ligger biljettpriserna i nivå med andra länder i Europa, enligt rapporten från Luftfartsverket.

Annars är det stora problemet för flyget att det totala antalet passagerare minskar för tredje året i rad, vilket aldrig har hänt tidigare i flyghistorien.

Besparingar
Flygbolagen försöker möta detta med olika besparingar på bland annat underhållssidan.

Med det priskrig som pågår inom inrikesflyget, och med nya operatörer som Fly Me och expaderande Nordic Airlink, kan biljettpriserna bli ännu lägre, tror Luftfartsverkets marknadsanalytiker.

– Det gäller åtminstone på kort sikt. Sedan kan det ju vara så att en del av uppstickarna eller möjligtvis något av de gamla existerande bolagen slås ut. I det läget är det trolligt att vi kommer att få något högre priser igen, säger Lennart Bernbom.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".