Polisen får nytt kommunikationssystem

Efter att polis och räddningstjänst i många år har kommunicerat med bristfälliga radiosystem, har nu framsteg gjorts. På torsdagen köpte staten in ett nytt radiosystem för de så kallade blåljusmyndigheterna.

De myndigheter som ska rädda vid olyckor eller skydda mot brott har hittills inte kunnat tala med varandra på ett effektivt sätt.

Polisen kan inte direkt anropa en brandbil som man ser att den tar fel avfart från motorvägen för att komma fram till olycksplatsen utan polisen måste som alla andra ringa till brandstation och snällt be dem dirigera om brandbilen.

Bristande kommunikation
Försvarets helikoptrar har inte kunnat hjälpa till med att söka efter försvunna personer. Varför? Jo, det finns ingen som kan kommunicera med helikoptern förutom försvaret själv.

Om besättnigen i helikoptern ser något på marken så måste den tala om det för den militära flygledningen som sedan ringer polisen och talar om vad helikopterpiloten såg. Är det då en brottsling på rymmen, så är han långt borta när polisen till slut kommer fram. Det finns många liknande exempel.

Man skulle inte tro att det går till så i Sverige år 2004, men faktum är att det gör det.

I tio år har myndigheterna påtalat behovet av ett säkert och täckande kommunikatiossystem och äntligen har de blivit bönhörda.

Rakel levereras från 2005
På torsdagen skrev staten ett kontrakt för två och en halv miljarder kronor med ett konsortium som består av företagen Saab, Nokia och Swedia Networks, som har lovat att leverera ett säkert kommunikationssystem med start nästa år.

Systemet heter Rakel, det betyder radiokommunikation för effektiv ledning och Stefan Kvarneros på krisberedskapsmyndigheten är i dag nöjd att köpet har blivit av.

– Vi tycker att det här ger myndigheterna en bra grund att stå på på den framtida kommunikationsfronten, att man kan samarbeta på ett enkelt sätt och att man har ett säkert kommunikationssytem i botten, som inte är så lätt att störa ut, säger han.

– Polisen har haft väldigt stora bekymmer med sina befintliga system, i exempelvis Göteborg där man alltså inte har möjlighet att kommunicera inom den egna myndighetsorganisationen på grund av yttre störningar. Det här systemet har en mycket högre och större säkerhet, säger Stefan Kvarneros.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".