Brittisk minister avgår efter skandal

Den brittiska migrationsministern Beverly Hughes avgick på torsdagen till följd av en skandal kring bristande kontroll över invandringen från Rumänien och Bulgarien. Bedrägliga visumansökningar har rutinmässigt beviljats och oppositionen anklagar regeringen för att ha tappat kontrollen över invandringen till Storbritannien.

En enbent man som fick arbetstillstånd som takläggare i Storbritannien har i brittiska medier blivit symbolen för migrationsministerns fall.

På falska grunder
Enligt den brittiske konsuln i Rumänien har rumänska ansökande beviljats arbetstillstånd av tjänstemän i Storbritannien trots att ansökningarna i många fall var uppenbart bedrägliga och trots att det brittiska konsulatets personal i Rumänien hade rekommenderat avslag.

Den enbente takläggaren var ett av konsulns exempel, andra var ett antal elektriker utan kunskap om el och byggnadsarbetare som inget visste om tegelstenar eller murbruk.

Den konservativa oppositionen har tacksamt utnyttjat historierna om bristande kontroll över invandringen och krävt migrationsministerns avgång.
Fram till idag, torsdag, har hon hävdat att ansvaret låg på tjänstemannanivå och att hon aldrig blivit underrättad om vad som tycks ha varit systematiska förfalskningar och bristfällig kontroll.

Informerades för ett år sedan
Men nu har det visat sig att migrationsministern redan för ett år sedan i ett brev från en bekymrad ministerkollega upplystes om problemen i Rumänien och Bulgarien, och därmed blev hon tvungen att gå.

Invandring och asyl är politiskt känsliga frågor i Storbritannien, och oppositionen vädrar politiskt blod. Alla visumansökningar från Rumänien och Bulgarien har stoppats tills vidare och utredning pågår.

Men premiärminister Tony Blair vädjade på torsdagen till medierna att inte utnyttja en enskild skandal i invandringsfientligt syfte.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".