Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsmisstankar påverkar förtroendet för polisen

För första gången kommenterar nu Stockholms länspolismästare Carin Götblad att en kriminalkommissarie vid Länskriminalpolisen i Stockholm sitter häktad, misstänkt för grova brott. Hon beklagar situtionen.

– Ja, jag ser oerhört allvarligt på det och det är ju så att även vid bara en misstanke om brott mot en polis så påverkar ju det naturligtvis människors förtroende för polisen, säger länspolismästare Carin Götblad.

Vilka konsekvenser får det här som du ser det?

– Ja, det är ju också någonting som visar sig sedan när utredningen är färdigsställd, säger Carin Götblad.

Narkotikasmuggling
Den 34-årige mannen häktades i fredags, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, alternativt grovt tjänstefel. Polis och åklagare anser att det finns kopplingar mellan honom och fyra män som sitter häktade, misstänkta för narkotikasmuggling för miljonbelopp.

Men exakt vad kriminalkommissarien skulle ha gjort är oklart, sekretess råder inom utredningen. Hans advokat Per Liljekvist säger till Ekot att mannen förnekar brott och säger sig ha rent samvete.

Chefsåklagare Monica Mimer överlämnar nu ärendet till en annan åklagare, Katarina Johansson-Welin i Linköping, men säger att det finns anledning att betona att mannen bara så att säga är misstänkt och häktad. Någon fällande dom finns ju ännu inte.

Carin Götblad säger att mannen mycket väl kan ha haft till uppgift att ha kontakt med kriminella, men om han på något vis gått för långt vet hon inte.

Pikant ärende
Ärendet är dock ytterst pikant för polisledningen i Stockholm och förutom brottsmisstankarna så finns det uppgifter om att mannen hjälpt till att förmedla ett antal hyreslägenheter till sina chefer. Därefter har han själv blivit ställföreträdande chef för en enhet inom länskriminalpolisen.

– Man måste alltid vara väldigt försiktig så att man inte riskerar att hamna i en beroendesituation. Jag kan inte se att det har förekommit något otillbörligt i det här, säger Carin Götblad.

Och du tycker att du har den information du behöver för att gära den bedömningen?

- Ja, det jag har tittat på är tillsättningen av den här personens kommissarietjänst och där kunde jag se att myndigheten har följt de rutiner som vi alltid har vid sådana här tillsättningar. Och det var en grupp av personer som plockade ut den här personen, säger Carin Götblad.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".