En irakisk pojke håller en skylt med texten: Falluja, kyrkogård för amerikaner" på onsdagen.

Upprörda känslor i USA efter likskändning

På torsdagen dödades fyra amerikanska väktare i ett bakhåll i den irakiska staden Falluja i samband med att de skyddade en livsmedelsleverans. Deras kroppar skändades sedan av en jublande folkmassa. I USA har bilderna från Irak upprört både allmänheten och den politiska ledningen.

Tidningen New York Times har på förstasidan en fyrspaltig färgbild av jublande unga män i Falluja som hänger upp de brända liken av dödade amerikaner på en bro över floden Eufrat.

På onsdagskvällen visade tv:s nyhetssändningar bilderna av hur kroppsdelar av de amerikanska väktarna skändas, hängs upp i elledningar och släpas efter en bil. 

Återhållsamma
På torsdagen har morgonprogrammen valt att med hänsyn de anhöriga och till de många barn som tittar vara mera återhållsamma med de grymma bilderna.

Hur kan en lynchpöbel få härja fritt i Falluja utan att någon ingriper, frågar tidningen Wall Street Journal. Var fanns polisen, var fanns de 400 marinkårssoldaterna?

Några kräver amerikanska bestraffningsaktioner. Andra som senator Carl Levin, just hemkommen från Irak, undrar om det är realistiskt att lämna över makten till irakierna om 90 dagar när USA ändå militärt måste vara kvar i minst 10 år.

”Vi måste ha irakiska folkets stöd”
– Vi har deklarerat av vi ska lämna över suveräniteten till irakierna den 30 juni, men ingen vet till vilket organ det är. Vi måste ha det irakiska folkets stöd annars kan det utlösa ännu värre våld och inbördeskrig, säger Carl Levin.

I Bagdad ställdes en stor varumässa för återuppbyggnadsarbetet in på torsdagen. USA:s chefsadministratör Paul Bremer försäkrade vid en examensceremoni för nya irakiska poliser att koalitionen är i Irak och kommer att stanna efter den 30 juni så länge som det är nödvändigt för att skydda Irak mot mördare och terrorister.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".