Risker kvar trots rekordlåg ränta

Riksbanken sänkte på torsdagen sin styrränta med en halv procentenhet till 2 procent. Därmed har Sverige samma ränta som i EU-området. Det är en historiskt låg ränta och många hushåll gläds åt det. Ändå finns det risker.

Lars Johansson och Britt Genå skrev på köpekontraktet för en bostadsrätt i Huskvarna på torsdagen.

– Det är en fördel för mig i och med att ha ska köpa en lägenhet som är större, säger Lars Johansson i Huskvarna.

Det är välkomna sänkningar?

– Det är välkommet och lustigt att vi hade sådan tur uidag. Vi hade köpt lägenheten ändå, säger Lars Johansson.

Köpare av bostadsrätter och villor kommer undan med betydligt lägre kostnader för lånen och med goda förhandlingsresultat så går det till och med att pressa räntekostnader under rekordlåga 3%,

Det kommer att märkas på bostadsmarknaden, tror mäklaren Johan Sethberg.

– Det är klart att det är positivt för bostadsmarknaden och branschen, men jag trodde snarare att vi skulle få se en ökning av räntorna, säger Johan Sethberg.

Flera av de vanligaste bolåneinstituten sänkte sina rörliga räntor på torsdagen med mellan en kvarts och en halv procentenhet.

Räntekrig direkt
Genast utbröt ett litet räntekrig om vem som kan komma först ner till 3 procent på den rörliga räntan.

Skandiabanken leder med 3,05 och SBAB kommer god tvåa med 3,1 procent, men det går att förhandla sig till under 3 procent.

Det är en historiskt låg boränta och riksbankens ränta är också historiskt låg.

Realräntan hög ändå
Det är lätt för hushållen att stirra sig blind på siffrorna och glömma att det som räntan egentligen kostar. Den så kallade realräntan är ganska hög, eftersom inflationen är låg och inte gröper ut lånen.

Inflationen är låg i Sverige och det beror på att det går lite trögt i världsekonomin och i svensk ekonomi. Det är låg fart på hjulen helt enkelt. Då ska Riksbanken sänka räntan. Det kan få fart på ekonomin igen, och hjulen att snurra lite snabbare.

Men det kan gå för fort, det är lätt att låna för mycket, vilket också Riksbankschefen Lars Heikensten varnar för.

– Det är klart att det är något vi har funderat mycket över och jag tror att det finns anledning att hissa varningsflagg på det sättet att det här ränteläget, som vi nu har, är historiskt sett väldigt lågt. Det brukar vara så att man närmare sig de normala nivåerna och därför finns det anledning för hushållen att räkna med att det kommer räntesänkningar framöver och se upp lite, säger riksbanskchefen Lars Heikensten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".