Steg ett mot trängselavgifter i Stockholm

Regeringen lämnade på torsdagen in en lagrådsremiss om en trängselskatt och tog därmed det första steget mot en lag som möjliggör trängselskatt. Men det är fortfarande inte klart om det blir trängselavgifter i Stockholms innerstad nästa år.

– Nej jag är inte säker. Det pågår förhandlingar mellan oss, vänsterpartiet och miljöpartiet. Så länge inte de är klara finns det inget försök, så är det. Vi måste bli överens om försöksperioden för att det ska bli ett försök, där är vi inte ännu, säger socialdemokraten Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm.

Idag lämnade regeringen in sin lagrådsremiss om en trängselskatt i Stockholm. I den föreslås att både taxi och miljöbilar slipper betala skatten, men frågan om längden på försöket finns inte med i lagrådsremissen. Det är ännu inte klart hur länge försöket i Stockholm kommer att pågå innan det är dags för Stockholmarna att folkomrösta om trängselavgifter eller inte i samband med riksdagsvalet 2006.

Staten betalar portaler
Däremot står det klart att staten kommer att stå för kostnader som uppstår i samband med försöket som till exempel portaler som bilarna ska passera igenom när de ska registreras. Staten kommer också att förskottera pengar till regionen i samband med försöket, säger finansminister Bosse Ringholm.

– Vi kan inte vänta till systemet kommit igång och sedan bygga ut kollektivtrafiken. SL behöver köpa bussar och dra igång sin verksamhet före starten av det här systemet och det kommer staten naturligtvis att förskottera.

Ännu inte klart
Men i och med att den här frågan kommit att bli en del av budgetförhandlingarna måste socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet komma överens om budgeten på riksplanet innan det definitivt går att säga att det blir ett försök med trängselavgifter i Stockholm nästa år.

– Det beror ytterst på om socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fullföljer sitt samarbete. Om det fullföljs är avsikten att lägga en proposition efter den 15 april. Skulle det på något sätt inte fungera kommer propositionen inte heller att läggas.

Och då blir det inga trängselavgifter nästa år i Stockholm?

– Nej det är en förutsättning av överenskommelsen mellan de tre partierna fullföljs.

Lasse Hansson, Radio Stockholm
lasse.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".