Mp får kritik i budgetförhandlingarna

När budgetförhandlingarna fortsatte på torsdagen fick miljöpartiet kritik för att vara övertaktiska. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet samlade sina riksdagsgrupper för att gå igenom läget och fortfarande råder oenighet om hur arbetslösheten ska bekämpas, vem som ska bestämma över kommunernas pengar och hur ökade utgifter ska betalas.

Efter den socialdemokratiska riksdagsgruppens möte anklagade gruppledaren Britt Bohlin miljöpartisterna för att dra ut på förhandlingarna och vara övertaktiska.

– Det är alltid en viss taktik i förhandlingarna, men om man är så taktisk att man i en budgetförhandling kan komma fram med ett förslag om hel budget så har man bitit sig själv i svansen.

Hur mycket litar du på miljöpartiet som samarbetsparti?

– Det som är väsentligt är att vi under sex år nu har hittat många gemensamma lösningar och vi har byggt upp ett förtroende. Varje gång det blir så att de här processerna blir oändliga så tar det lite av glädjen och viljan att samarbeta.

Var går gränsen för när det brister?

– Vi har ju varit med om svårare saker än det här, men det underlättar inte processen att vi har människor som tappar tålamodet och tycker det är jobbigt att man inte kommer till sakfrågan.

Finansministern stämmer in i kritiken
Britt Bohlin och även finansminister Bosse Ringholm säger på torsdagen att de tycker att miljöpartiet inte lyckats komma med några heltäckande förslag på budgetalternativ.

De klagar också över att de gröna inte kan finansiera sina förslag.

Ger en annan bild
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand ger en annan bild. Enligt henne har miljöpartiet fullständiga förslag, men regeringen har hittills inte lysnat på dem ordentligt.

Men hon tycker att det går framåt med små steg och hoppas att det ska fortsätta gå framåt under torsdagkvällen så man kan nå en uppgörelse.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".