Turkiet får bakläxa av Europaparlamentet

Europaparlamentet uppmanade på torsdagen den turkiska regeringen att anstränga sig hårdare att reformera och modernisera landet om Turkiet vill bli medlem av EU. En mycket stor majoritet i EU-parlamentet anser att Turkiet inte gjort tillräckligt, vilket är ett bakslag för den turkiska regeringen som hoppas att snart få ett datum för när förhandlingar om medlemsskap kan börja.

I slutet av detta året ska EU-länderna avgöra om Turkiet kommit tillräckligt långt i arbetet att modernisera och demokratisera landet för att det ska kunna få det hett åtrådda klartecknet till EU-medlemsskap.

Om EU:s ledare fattar det beslutet så kommer de att ge Turkiet ett datum för när medlemsförhandlingar kan börja.

Fler reformer krävs
Men Europaparlamentet anser alltså redan nu att Turkiet inte uppfyllt de politiska kraven på nödvändiga förändringar.

En ny rapport slår fast det krävs fler reformer innan Turkiet kan accepteras som EU-medlem och en stor majoritet av parlamentets ledamöter ställde sig bakom det i en omröstning på torsdageftermiddagen.

Europaparlamentet anser till exempel att Turkiet måste införa en helt ny konstitution som bygger på västliga, demokratiska värderingar om det ska platsa i EU.

Oroande för Turkiet
Detta är ett oroande besked för den turkiska regeringen som den 1 maj måste sitta på åskådarbänken och titta på när EU öppnar dörren för tio andra länder i Europa, som godkänts som nya medlemmar.

EU accepterar bara länder som har demokratiska statsskick och marknadsekonomier och vars industrier klarar att konkurrera med företagen i det gamla EU.

Åtta av de forna kommunistiska öststaterna har, tillsammans med Cypern och Malta, lyckats ta sig igenom det nålsögat och släpps alltså inom kort in i den europeiska gemenskapen.

Måste minska militärens makt
I oktober kommer nästa rapport om de eventuella framsteg Turkiet gör på sin väg västerut.

Europaparlamentet gav på torsdagen en tydlig vink om vad som väntas av Turkiet. En konservativ parlamentsledamot från Nederländerna krävde till exempel att Turkiet accepterar västeuropas lagstiftning och alla västliga värderingar.

Parlamentet anser också att den turkiska regeringen nu måste bryta militärens inflytande över turkisk politik.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".