Jas 39 Gripen

Svenska företag satsar på Ungern

Svenska företag har satsat målmedvetet på Ungern efter överenskommelsen att Ungern ska hyra Jas Gripen. Under två år har företagen bakom Gripen lyckats genomföra affärer till ett värde av 1,5 miljarder kronor.

– Resultatet är beroende av att vi varit verksamma i Ungern under ett stort antal år. Vi var verksamma där redan i början på 90-talet. Vi har jobbat upp affärerna under ett antal år och det är nu vi kan skörda frukterna av det arbetet, säger Yvonne Rosmark, chef för Ungernkampanjen på Gripen International.

Löften om exportökning
Gripen International är det företag som marknadsför Jas Gripen på den internationella marknaden. Det är just Gripen International som är motparten i kontraktet med den ungerska regeringen vad gäller affären med att bygga om svenska Gripenplan innan de ska hyras ut till Ungern.

Ungern har fått löfte om exportökningar och investeringar till ett värde av 7,3 miljarder kronor, som företagen bakom Gripen ska prestera under kontraktstiden.

Summan är större än vad själva Gripenaffären med Ungern är värd. Den är på drygt 6,5 miljarder kronor.

Jobb skapas i Ungern
Yvonne Rosmark säger att det inte finns några andra affärer där arbetstillfällen flyttats direkt från Sverige till Ungern, så som Electrolux överväger att göra med dammsugartillverkningen i Västervik, men visst är det så att svenska investeringar skapar arbetstillfällen i Ungern.

– Det gör det. En del av aktiviteterna framöver är investeringar och nya fabriker som kommer att byggas. Inte som nödvändigtvis flyttas från Sverige utan som en ny verksamhet och då blir det ju arbetstillfällen.

Fler svenska företag håller på att etablera sig i Ungern. Bland annat hjälper Gripen-folket ett svenskt företag som tillverkar bilkomponenter att etablera sig.

– Ett företag som jobbar inom bilbranschen, bilkomponenter, har beslutat sig för att bygga en ny enhet i Ungern. Det är en utökning av verksamheten så då kan man inte säga att det är jobb som flyttas från Sverige. De har vi hjälpt att hitta en plats där de kan bygga sin fabrik. De jobbar vi aktivt tillsammans med för att de ska kunna starta sin verksamhet. Vi hjälper till med rekrytering och att hitta de kontakter de behöver ta för att klara pappersexercisen, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".