"Ingen koppling mellan dammsugarjobb och Jas-affär"

Wallenbergsfären är storägare i både Electrolux och Saab, som ingår i Gripenkonsortiet. Men det finns ingen koppling mellan Electrolux planerade flytt av dammsugarfabriken i Västervik och Jas-affären, säger Jacob Wallenberg.

– Jag kan bara konstatera att varje enskilt bolag och dess styrelse fattar sina beslut givet sina egna förutsättningar, alltså Electrolux fattar sina beslut utan hänsyn tagandes till något annat företag. De har varit verksamma i Ungern under lång tid och har tagit det här beslutet i ljuset av den kunskapen.

Vad tror du då det beror på att den ungerska regeringen verkar räknar det här som motköpspoäng?

– Jag kan inte exakt hur det där fungerar, jag är inte involverad i de frågeställningarna. Som jag förstår det är olika typer av svenska investeringar i Ungern räknas in som en del av ett stöd riktat mot Ungern, exakt hur den ungerska regeringen räknar då det vet inte jag.

Wallenbergsfären är via familjens stiftelser och Investmentbolaget Investor storägare i både Electrolux och Saab. Jacob Wallenberg är ledamot i Electrolux styrelse och hans kusin Marcus Wallenberg är ledamot i Saabs styrelse.

Att Wallenbergsfären är storägare i Saab och Electrolux innebär inte att det finns någon som helst koppling mellan Jas-affären och Electrolux planerade flytt.

– Nej men snälla rara, varje enskilt bolag fattar sina beslut vid sitt styrelsebord baserat på sina egna bevekelsegrunder. Så är det, säger Jacob Wallenberg.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".