Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många skriver högskoleprovet utomlands

På lördag sätter sig närmare 47 000 personer på skolbänken för att skriva högskoleprovet, ett prov som i framtiden väntas få allt större betydelse för alla som vill komma in på högskolan. Numera kan provet också göras utomlands. Till exempel utnyttjas den möjligheten av många värnpliktiga i utlandstjänst.

– Vi genomför alltså provet svensk tid, det innebär att vi går upp klockan ett på morgonen och börjar. Det berättar Mats Norrman som är fartygspastor och ansvarig för högskoleprovet på HMS Carlskrona som ligger vid kaj i Acapulco i Mexico.

– Det blir samling klockan kvart i ett ungefär och det innebär att man följer schemat i stort som om man hade gjort provet i Sverige, med kaffepauser och så vidare. Det blir också lunch eller en längre paus mitt i natten och då får vi alltså lite macka och sådant, säger Mats Norrman.

Vad tycker du om att ni kan hålla provet här på fartyget?

– Jag ser positivt på det och dessutom tror jag generellt sett så för försvarsmaktens del. Vi behöver folk som är välutbildade för framtiden också, äsger Mats Norrman.

365 gör provet utomlands
På HMS Carlskrona ska 19 flaggkadetter och värnpliktiga skriva högskoleprovet exakt samtidigt som i Sverige. När klockan 9 här är på lördag morgon så är det fortfarande natt i Acapulco.

Sammanlagt 365 personer utomlands har anmält sig till att skriva högskoleprovet, bland annat vid de svenska FN-bataljonerna i Kongo och Liberia och vid SWEBAT i Kosovo.

I genomsnitt tas ungeför var tredje sökande till en högskoleutbildning in på högskoleprovet som blir allt populärare och nu är det 1 300 fler som skriver det nu, än förra våren.

Provet väntas också få allt större betydelse i framtiden. Många tycker att bra prov är bättre än gymnasiebetyg på att välja ut vilka studenter som blir framgångsrika och inom flera utbildningar kan kvoten studenter som tas in via högskoleprovet komma att öka.

Särskilda prov
Flera specialiserade varianter av högskoleprovet är också på gång. Redan nästa år väntas många som söker till tekniska utbildningar kunna skriva ett särskilt teknikprov, där studenterna testas på sina kunskaper, logiskt tänkande och förmågan att lösa problem.

Det förbereds också särskilda prov för vårdutbildningar och läkarutbildningar, men där har man inte kommit lika långt än.

Flaggkadett Henrik Nilsson från Hässleholm är nyfiken och lite nervös inför det nattliga provet.

– Ja jag bävar ju lite inför det, just att skriva det på natten kommer ju att bli lite upp och nedvänt, säger Henrik Nilsson.

Hur pigg kommer du att vara?

– Ja det är frågan, jag ska dricka en del cola och någon kopp kaffe, så jag ska nog hålla mig igång, lovar Henrik Nilsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".