EU har gemensamt register med alla asylsökandes fingeravtryck.

Asylsökande bränner bort fingeravtryck

Asylsökande som kommer till Sverige förstör sina fingeravtryck genom att bränna bort dem, använda frätande medel, eller slipa med sandpapper, för att myndigheterna inte ska upptäcka att de sökt asyl i ett annat EU-land.

Enligt Dublinförordningen måste alla flyktingar lämna fingeravtryck när de kommer till Europa. Syftet är att de inte ska kunna söka asyl i flera EU-länder.

18-årige Hassan kommer från Somalia och sökte först asyl i Italien. När han kom till Sverige brände han sina händer på spisen:

– Jag satte på spisen och väntade tills plattorna var varma, sen la jag på alla tio fingrarna. När händerna brändes tog jag bort händerna och la på olja, sen la jag händerna på plattorna igen och brände dem, säger Hassan.

Gemensamt register
För ett drygt år sen införde EU ett gemensamt register med alla asylsökandes fingeravtryck. Om det upptäcks att en flykting sökt asyl i ett annat EU-land ska han eller hon skickas tillbaka dit.

Hittills har Migrationsverket tagit fingeravtryck på 26 000 asylsökande och 1 173 fingeravtryck har inte gått att läsa. Det kan finnas naturliga förklaringar till att händerna slits, men Migrationsverket uppskattar att minst 400-500 personer medvetet har skadat sina händer.

Skada sina händer
Bengt Hellström är ID-expert på Migrationsverket. Han säger att trots smärtan så har de asylsökande mycket att vinna på att skada sina händer.

– Lägger man snabbt sitt finger på en glödgad platta fräser det till, det hinner ju knappt uppstå någon smärta efter det tar på ytterhuden. Den smärtan som uppstår under den korta tiden kanske det är värt om man får stanna i Sverige livet ut.

Men varför tror du att man väljer att bränna sina händer om det är lika bra någon annanstans?

– För att man vill stanna här i Sverige. Om man kan göra det genom att förstöra ytterhuden är det ett ganska enkelt sätt att lösa den situationen.

Katja Magnusson, P1-morgon
katja.magnusson@sr.se

Amun Abdullahi Muhammed, SR International amun.mohammed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".