Desperat självmord i Bolivia kan följas av fler

Det dramatiska självmordet i tisdags då en arbetslös gruvarbetare utlöste en sprängladdning i kongressbyggnaden i Bolivas huvudstad La Paz kan följas av fler självmord.

Självmordsbombaren i La Paz hette Eustaquio Picachuri och han var 47 år. Han var en arbetslös gruvarbetare som hamnat i kläm mellan ett statligt pensionssystem som är på väg att avvecklas och ett privat som ännu inte fungerar fullt ut. Det var det som var orsaken till hans desperata självmord.

Han kunde inte förtidspensioneras, som han kunde under det gamla, statliga systemet och han kunde inte eller få ut de pengar som han betalat in till det nya, privata pensionssystemet.

Många drabbas
I samma tomrum, där inget av systemen fungerar, befinner sig tiotusentals andra, både i Bolivia och i de flesta andra latinamerikanska länder som genomfört liknande pensionsreformer.

Därför är det inte alls ovanligt att stöta på ilskna demonstrerande pensionärer i olika huvudstäder.

Men ingen har tagit till så desperata metoder som Eustaquio Picachuri - hittills är det bäst att tillägga, för nu finns en rädsla för att hans exempel kan komma att följas av andra.

Översyn ska göras
Bolivianska gruvarbetare i samma situation som Picachuri är på väg till La Paz för att demonstrera och flera av dem har sagt att de också är beredda att offra sina liv.

Som en reaktion på protesterna har Bolivias president Carlos Mesa utsett en speciell kommission för att se över hela pensionssystemet. Men hans möjlighet att lösa problemen för dem som hamnat mitt emellan, är inte särskilt stora.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista