Förberedelser inför valet.

Vallokalerna har öppnat i Sri Lanka

I Sri Lanka har vallokalerna öppnat. På fredagen hålls det tredje parlamentsvalet på fyra år. Ännu så länge har valkampanjen varit mindre våldsam än vid tidigare val. Men oron är stor över att resultatet kan bli en svag regering, samtidigt som fredsprocessen med tamilerna är i fara.

– Ledarna för de båda största partierna vill ha makt, det är det enda de bryr sig om.

Det säger en affärsinnehavare i Colombo som inte har mycket till övers för Sri Lankas ledande politiker.

– Jag önskar att de la ner mer tid på att bygga upp Sri Lanka, istället för att käbbla med varandra, säger han.

Allt kärvare ekonomi
Affärsinnehavaren drar ut sin kassalåda i trä och pekar på några skrynkliga sedlar.

– Ekonomin går åt skogen medan finansministrarna bråkar. Det blir allt svårare för mig att överleva på min affär, säger han.

Vallokalerna har öppnat i Sri Lanka och det väntas bli jämnt mellan president Kumaratunga och premiärminister Wickremesinghes partier.

Stödpartier
Det parti som ska bilda ny regering kan tvingas söka stöd från antingen ett parti som stöds av tamilska separatister eller från ett nytt inslag i politiken här, ett missnöjesparti bestående av buddistiska munkar.

Ännu så länge håller vapenvilan sedan två år med gerillagruppen de tamilska tigrarna.

Men fredsförhandlingarna har kört fast och nu verkar de tidigare så disciplinerade tigrarna ha splittrats i en nordlig och en östlig grupp. Det kan betyda att Sri Lankas politik kan bli än mer turbulent framöver.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".