Ingen gemensam rödgrön politik om fildelning

Fildelning av upphovsrättsskyddat material på internet är en knäckfråga för de rödgröna partierna. Medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill riva upp ipredlagen så sträcker sig Socialdemokraterna till att vilja förändra lagen. Det finns inte mycket som tyder på att partierna kommer att komma överens om en gemensam linje före valet. Och frågan är hur intresserade politikerna egentligen är av fildelning.

När man går in på de rödgröna partiernas gemensamma webbplats och skriver in ordet fildelning i sökfunktionen så blir svaret: Hittade ingenting på din sökning. Försök igen.

Och om man då gör det, och istället skriver ipred så blir svaret detsamma. Ingen träff.

Det tar en stund för Miljöpartiets pressekreterare att komma ihåg vem det faktiskt är som svarar på frågor om fildelning i partiet. Det är Lage Rahm, men såvitt han vet pågår det inga diskussioner mellan de rödgröna partierna om en gemensam politik i fildelningsfrågan. Hur en gemensam linje i den här frågan skulle se ut om de rödgröna vinner valet, vet Lage Rahm inte.

– Det kan jag inte säga, säger Lage Rahm.

Men för ett år sedan ungefär var trycket i den här frågan starkt, 1 april 2009 trädde ipredlagen i kraft, som gjorde det olagligt att ladda ner upphovsrättskyddat material från internet. På Miljöpartiets kongress samma år fick språkröret Maria Wetterstrand applåder när hon betonade partiets tydliga ställningstagande mot den här kriminaliseringen.

– Vi gröna är väldigt tydliga på den här punkten. Politiker ska inte kunna stänga av människor från internet, och den fria informationen på nätet ska inte regleras, sade Maria Wetterstrand.

Vänsterpartiet är inne på samma linje som Miljöpartiet. Problemet är Socialdemokraterna som röstade för Ipredlagen, men som i och för sig nu säger sig vilja förändra den. Leif Pagrotsky, Socialdemokraternas kulturtalesperson, säger sig inte ha tid med en intervju. Frågan är inte het i politiken alls längre, säger en annan person i partiet.

Lage Rahm håller inte med, frågan om illegal fildelning är fortfarande aktuell, men hur intressant den kommer att vara i fortsättningen beror på hur ipredlagen kommer att hanteras, tror han.

– Antingen kommer den här lagen att missbrukas, då borde man kunna förändra det. Eller så missbrukas den inte, och då är det inte lika stort problem, säger Lage Rahm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".