Norge vill behålla skatteskillnader

Norges finansminister Per Kristian Foss hoppas att skillnaden ska öka mellan Sverige och Norge när det gäller skattenivåerna. Idag ligger Sverige betydligt högre än Norge och norske finansministern vill inte närma sig Sverige.

Medan Sverige har högst skattetryck av OECD-länderna så ligger grannlandet Norge på sjunde plats. OECD mäter skatterna som andel av länders BNP. Det är bland annat inkomstskatten och fastighetsskatten som är lägre i Norge.

Norska regeringen vill ned på ännu lägre nivåer och har föreslagit skattelättnader på cirka 12 miljarder norska kronor.

Större skillnader
Finansministern Per Kristian Foss från konservativa Høyre säger att han hoppas att glappet ökar mellan Sverige och Norge när det gäller skatterna.

– Ja, jag hoppas att vi ökar avståndet till Sverige där och kommer neråt på den skalan, säger han.

Vad tycker du om svensk skattepolitik?

– Det får svenska politiker fixa, men så hög skatt har vi i alla fall inte i Norge, säger den norske finansministern.

Den norska regeringen har bland annat föreslagit att förmögenhetsskatten slopas och att inkomstskatten sänks för alla grupper.

Köpkraft
På Sveriges exportråd i Oslo så säger handelssekreteraren Per Bartholdsen att skattesänkningarna i Norge som nu föreslagits, kan göra att norrmännen blir ännu mer köpstarka i Sverige.

– Förhoppningsvis så spiller det ju över på den svenska näringen, särskilt gränsnäringen. Generellt sett så har det ju blivit en kraftigare löneutveckling i Norge under många år jämfört med Sverige, säger Per Bartholdsen.

– Om man till på köpet får skattelättnader, som gör att skattetrycket generellt sett är lägre i Norge än i Sverige så bör det vara positivt för Sverige i och med att mer pengar i plånboken i Norge ger positiv effekt på svenska sidan, säger Per Bartholdsen, handelsskereterare i Oslo på Sveriges exportråd.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista