Minst 50 vapen saknas hos polisen

Minst 50 tjänstevapen saknas hos Stockholmspolisen, visar en intern utredning. Vice chefsåklagare Kay Engfeldt har beslutat att inleda en förundersökning om vapenbrott, alternativt tjänstefel.

Ingen vet var de saknade vapnen finns eller hur de har försvunnit, säger Kay Engfeldt.

– Jag vet inte var de finns. De kan finnas inom polismyndigheten eller hos enskilda poliser och det kan finnas naturliga förklaringar till att inte vapnen finns där de ska. Förklaringarna kan vara brister i redovisning, bokföring eller hantering av vapen.

Intern utredning
Det var i höstats som polisen inledde en intern utredning när man upptäckte att det saknades mängder av vapen i polisens vapenförråd.

En del av vapnen har återfunnits men i 50 fall saknas förklaring till att pistolerna är borta.

Det behöver inte innebära att vapnen har hamnat i orätta händer, men åklagaren ser ändå allvarligt på att så många vapen har kunnat försvinna.

”Kraven stränga på privatpersoner”
– Polismyndigheten är tillståndsmyndighet och tillsynsmyndighet när det gäller privatpersoners innehav av vapen. På en privatperson ställer man ju särskilda krav när det gäller dokumentation av utlåning och förvärv av vapen.

– Man ska veta var man har sitt vapen, det ska förvaras på visst sätt och lånar man ut det ska det dokumenteras. De kraven måste man även ställa på polisen själv, säger Kay Engfeldt.

Det verkar lite slarvigt inom Stockholmspolisen när det gäller vapen?

– Ja, det kan man nog säga. Det är en allmän oordning.

I Stockholm pågår nu en översyn av polisens vapenhantering för att förbättra kontrollen. Åklagare Kay Engfeldt tror dock inte att problemen hos Stockholmspolisen är unika.

– Allmänt sett kan man säga att när man har inspekterat godsrotelns och vapenhanteringen vid olika polismyndigheter har man funnit fel och brister. Det skulle itne förvåna mig om det på andra polisdistrikt ser ut ungefär som det gör i Stockholm, säger Kay Engfeldt.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista