Nationalistparti kan vinna indonesiskt val

I Indonesien är det parlamentsval på måndag i nästa vecka. Valet kan innebära att Golkar, den politiska rörelse som skapades av diktatorn Suharto, kan komma tillbaka som största parti. Ledande politiker inom partiet förklarar dock att Golkar numera är något helt annat än det var under diktaturen.

Under ett par veckor har motorcyklister med partiernas fanor i kolonner fört valpropaganda längs de mångfiliga huvudgatorna i Jakarta. 

Golkarpartiet som en gång skapades av diktatorn Suharto har samlat stora skaror vid sina valmöten. Partiets gula banér har varit ett återkommande blickfång under valrörelsen. 

Små skillnader
Efter Suhartos fall 1998 har Indonesien reformerats. Det första fria parlamentsvalet i modern tid hölls för fem år sedan. Inte mindre än 48 partier deltog då. I valet på måndag har antalet halverats till 24 men det är ändå svårt för väljarna att kunna skilja på partierna. Mycket bygger på personligheter.

Vid valet för fem år sedan fick PDI-P, Det demokratiska partiet-kamp, som leds av president Megawati Sukarnoputri, flest röster. Golkar kom tvåa. 

Golkar ligger bra till
I opinionsundersökningar inför valet nu ligger Golkar bäst till. En av partiets ledande företrädare, Marzuki Darusman, justitieminister i en tidigare regering förklarar att partiet genomgått en omvandling.

Partiet har tagit avstånd från Suharto även om det finns trådar som knyter an till det förflutna. Det som kan tala för framgång för Golkar i detta val är att regeringen varit dålig på att föra fram sitt budskap, säger Darusman. 

Regeringen har inte lyckats kommunicera med väljarna och inte heller fått stöd för sitt reformprogram, säger han. Mångfalden av partier gör det svårt för vinnaren att bilda regering. Hänsyn måste tas till muslimskt inriktade partier, säger Darusman. 

Det gäller att ge viss makt till de muslimska partier som också har ett nationalistiskt budskap, säger han. Även om islam inte spelar någon avgörande roll i valet, är några av partierna tillräckligt stora och viktiga för att de måste finnas med vid en regeringsbildning, säger Marzuki Darusman från Golkarpartiet.

Lars Gunnar Erlandson, Jakarta
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".