Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Odling av genpotatis väntas få klartecken

Publicerat fredag 2 april 2004 kl 11.26

På onsdag nästa vecka tar Jordbruksverket ställning till det som kan bli den första kommersiella odlingen av genmodifierade grödor i Sverige. Företaget Plant Science Sweden i Svalöv i Skåne vill odla genförändrad potatis som har mycket stärkelse av en sort som bland annat används inom pappersindustrin.

– Vanlig potatis innehåller ungefär 75 procent av den har typen av stärkelse medan den potatis som vi har tagit fram till 100 procent innehåller den här typen av stärkelse. Det sättet vi har gjort det på innebär att vi har blockerat den genen som ger den andra stärkelsetypen, säger Per Hofvander, som är forskningsledare för projektet.

Den potatis som nu kan bli den första genmodifierade produkten som odlas i Sverige, har försöksodlats sedan mer än tio år tillbaka.

EU gav inte tillstånd
Den var på väg att godkännas redan 1998, men då slog EU till bromsarna och bestämde sig för att inte godkänna några nya genförändrade produkter överhuvudtaget. Det fanns en oro bland en del medlemsländer för att säkerheten omkring odlingarna inte var tillräcklig. Men nu är man igen beredd att pröva ansökningar igen.

Just nu är ärendet på snabbremiss hos ett par svenska myndigheter, men på onsdag nästa vecka väntas Jordbruksverkets generaldirektör ta beslut i frågan. Och om verket även den här gången ställer sig positivt till kommersiell odling är det en milstolpe för stärkelseforskningen i Svalöv och möjligheterna att kunna tjäna pengar på den.

– Det är absolut ett stort steg framåt, men samtidigt kan det ta ett bra tag till innan vi kommer ända fram, säger Per Hofvander.

Processen kan ta ett år
Om jordbruksverket ställer sig positivt ska ärendet behandlas av EU och det är en process som kan ta allt mellan två månader och upp till över ett år. Men blir den väl godkänd så finns det en efterfrågan på produkten.

– Det finns intresse från marknaden och den här stärkelsen har redan prövats i mindre skala i pappersprocesser och papperstillverkning, säger Per Hofvander.

Hans Dahlgren, SR Malmö
hans.dahlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".